Heeft u aantoonbaar pensioentekort? Om uw pensioen te zijner tijd aan te kunnen vullen, mag u een aftrekbaar bedrag voor een lijfrente storten bij verzekeraar of, liever nog, bank (‘bancaire lijfrente’). Dat is aantrekkelijk als de toekomstige uitkeringen tegen een lager tarief zullen worden belast dan het tarief waartegen de premies nu worden afgetrokken. En ook als u anders over de inleg nog jaren 1,2% vermogensrendementsheffing zou moeten betalen. Hoeveel u maximaal kunt aftrekken, hangt af van uw jaar- en reserveringsruimte.

LET OP: Als u het bedrag over 2014 wilt aftrekken, dient uw bank/verzekeraar de storting uiterlijk op 31 december 2014 te hebben ontvangen.

LET OP: Door veel software-ontwikkelaars en financiële dienstverleners werd begin dit jaar een verkeerd percentage gehanteerd bij de berekening van de reserveringsruimte, het gevolg van een fout in een persbericht van het ministerie van Financiën. Maak de juiste berekening op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/lijfrentepremie